CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.20 min
Składniki na sałatkę:
- średnia kapusta pekińska
- podwójna pierś z kurczaka
- oliwa (do smażenia)
- przyprawa do gyrosa
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- ok. 5-7 ogórków konserwowych (w zależności od wielkości)
- ketchup
- majonez
- sól i pieprz
Sos:
- mały jogurt naturalny
- 2-3 ząbki czosnku (w zależności od upodobania)
- 1/2 pęczku koperku
- sól i pieprz
Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokroić w paski, posypać solą i pieprzem, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy kurczak zacznie się rumienić, dodać przyprawę do gyrosa. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Kapustę pekińską poszatkować, cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć, fasolę wypłukać i odsączyć. Następnie układać w salaterce warstwami w kolejności od dołu:
- 1/2 kapusty
- kurczak
- czerwona cebula
- kukurydza
- ketchup
- ogórki konserwowe
- czerwona fasola
- majonez
- reszta kapusty pekińskiej
Oddzielnie przygotować sos:
rozgnieść czosnek, poszatkować koperek, a następnie wymieszać z jogurtem, solą i pieprzem.
Sos podawać oddzielnie (do polania na talerzu)
Smacznego!
zmojejkuchni.blogpot.com