czwartek, 22 marca 2012

Sałaka GYROS


CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.20 min 

Składniki na sałatkę: 
  • średnia kapusta pekińska
  • podwójna pierś z kurczaka
  • oliwa (do smażenia)
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • ok. 5-7 ogórków konserwowych (w zależności od wielkości)
  • ketchup
  • majonez
  • sól i pieprz
Sos: 
  • mały jogurt naturalny
  • 2-3 ząbki czosnku (w zależności od upodobania)
  • 1/2 pęczku koperku
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Piersi z kurczaka pokroić w paski, posypać solą i pieprzem, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy kurczak zacznie się rumienić, dodać przyprawę do gyrosa. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. 
Kapustę pekińską poszatkować, cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć, fasolę wypłukać i odsączyć. Następnie układać w salaterce warstwami w kolejności od dołu:
  1. 1/2 kapusty
  2. kurczak
  3. czerwona cebula
  4. kukurydza
  5. ketchup
  6. ogórki konserwowe
  7. czerwona fasola
  8. majonez
  9. reszta kapusty pekińskiej 

Oddzielnie przygotować sos:
rozgnieść czosnek, poszatkować koperek, a następnie wymieszać z jogurtem, solą i pieprzem.
Sos podawać oddzielnie (do polania na talerzu)

Smacznego!

zmojejkuchni.blogpot.com