CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.1 min :) + 20 min gotowania + noc "leżakowania"
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości (ilość dowolna - podaje proporcje, żeby lepiej było przeliczać)
- 1 litr wody
- 1-2 łyżki soli (wg uznania)
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka majonezu
- 2 liście laurowe
- 3-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1-2 łyżki majeranku
Wykonanie:
Wieczorem wymieszać wodę z przyprawami, solą, cukrem i majonezem, tak aby powstała w miarę jednolita zawiesina. Zalewę zagotować i ostudzić. Dodać mięso, ponownie zagotować i gotować jeszcze przez 8 min. Następnie zdjąć garnek z ognia i całość zostawić na noc pod przykryciem.
Rano (lub przed obiadem) ponownie zagotować i pogotować przez 5 minut i znów przestudzić (nie wyjmując mięsa z zalewy). Po przestudzeniu mięso jest gotowe do spożycia.
Można pokroić je w plastry do obiadu lub na kanapki.
Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com