CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15min + 1h chłodzenia + 8-12 min pieczenia (jeden wsad)
Składniki na ok. 60 sztuk - wersja lekko cytrynowa:
- 150 g miękkiego masła
- 75 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 225 g mąki pszennej
- skórka otarta z 1 cytryny (zamiast można użyć dowolnego aromatu)
wersja kakaowa:
- 150 g miękkiego masła
- 90 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 185 g mąki pszennej
- 40 g kakao
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na gładkie ciasto (można to zrobić w melakserze). Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć szczelnie folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 3 mm, lekko podsypując mąką. Wykroić ciasteczka. (Można użyć dowolnej foremki, lub też wykroić guziki - 2 foremki okrągłe (lub kieliszki) o niewiele różniącej się od siebie średnicy do wykrojenia charakterystycznego dla guzików kształtu, i słomka do zrobienia otworów).
Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie (ciastka nie zmieniają kształtu i tylko minimalnie urosną). Piec w temperaturze 200ºC przez ok.8-12 min (w zależności od wielkości ciastek)- do zrumienienia brzegów. Studzić na kratce.
Ciastka można przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com