sobota, 30 marca 2013

Mazurek kajmakowy


CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.20 min + 20 min pieczenia + 1-2 h chłodzenia

Składniki na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
Składniki na masę:
  • puszka gotowego kajmaku, bądź też słodzonego mleko skondensowanego (ugotowanego dzień wcześniej)
Ponadto:
  • bakalie do dekoracji: migdały, rodzynki, morele, skórka pomarańczowa itp. itd. :)
Wykonanie:

Jeżeli korzystamy z mleka skondensowanego. Należy je gotować przez ok. 2,5h pilnując, żeby cały czas była zanurzona w wodzie. A następnie przestudzić (najlepiej całą noc).

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać. Następnie dodać żółtka, cukier, śmietanę i szybko zagnieść. Owinąć folią i odłożyć na 1-2 godziny do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować, wyłożyć nim blachę ok 25x35 cm i ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta. Piec w temperaturze 200ºC przez ok 20 min.

Schłodzone ciasto posmarować masą kajmakową i ozdobić bakaliami wg uznania.

Smacznego!
zmojejkucni.blogspot.com