Składniki na ok.12 placków:
- 1 puszka kukurydzy
- 2 jajka
- 7 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mleka 2%
- 2 łyżeczki czerwonego pesto
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz
- oliwa/olej do smażenia
Składniki na sos/salsę:
- 2 pomidory (można też użyć pomidorki koktajlowe)
- łyżka posiekanej, świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- odrobina octu balsamicznego
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sitko (niekoniecznie), dodać mleko, wbić jajka, dosypać proszek do pieczenia, doprawić solą i pieprzem, dodać pesto. Energicznie wymieszać tak, aby nie było grudek. Wsypać odsączoną kukurydzę.
Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym/oliwie na złoty kolor. (Na jednego placka nakładałam ok 1,5 łyżki).
Pomidory umyć, bazylię posiekać. Wymieszać bazylię z 1 pomidorem, solą, pieprzem, odrobiną octu balsamicznego i przeciśniętym przez praskę czosnkiem - zmiksować. Drugi pomidor pokroić w kostkę i dodać do reszty sosu.
Na gotowe placuszki nałożyć sos. Gotowe.
Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com