CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10 min + ok. 1 h pieczenia + noc studzenia
Składniki:
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 3 łyżeczki zmielonej w młynku kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu (lub soku z cytryny)
Ponadto:
- 250 ml śmietany kremówki (schłodzonej)
- 1 łyżeczka kakao (do oprószenia)
Wykonanie:
Cukier wymieszać z kawą, odstawić. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Stopniowo - łyżka po łyżce - dodawać mieszankę cukru z kawą, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy ok. 22 cm. Wyłożyć na niego masę bezową, wyrównać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Pavlovą umieścić w piekarniku i od razu zmniejszyć temperaturę do 150C. Piec przez ok 1 godziną. Zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku najlepiej na całą noc.
Kolejnego dnia ubić kremówkę, delikatnie wyłożyć ją na bezę i oprószyć kakao.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com