sobota, 30 listopada 2013

Łosoś teriyaki

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 25 min 

Składniki:
  • 500 g łososia ze skórą
  • 10 łyżek sosu teriyaki
  • sól, pieprz
  • łyżeczka cukru
  • 300 g makaronu ryżowego (u mnie pełnoziarnisty)
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 2-3 pomidory (lepsze byłyby koktajlowe)
  • oliwa
Wykonanie:

Łososia podzielić na 4 porcje, natrzeć 6 łyżkami sosu teriyaki, solą, cukrem i pieprzem - odstawić na chwilę do lodówki. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Na ostatnią minutę gotowania makaronu wrzucić do niego fasolkę i pomidory. 
Na mocno rozgrzanej patelni usmażyć łososia (po 2 minuty z każdej strony). Makaron z warzywami odcedzić i wymieszać z resztą sosu teriyaki, skropić oliwą i podać z łsosiem.

Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com