CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 20 min + 35 min pieczenia
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżki cukru (białego/brązowego/brzozowego - wg uznania)
- 1 łyżka cukru z wanilią (przepis) - ewentualnie cukier waniliowy
- 0,75 l prażonych jabłek
- płatki migdałowe
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu, przestudzić.
Do miski wsypać kaszę jaglaną i dosłodzić ją do smaku. Dodać jajko i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko dokładnie - najlepiej ręką. Ciasto wyłożyć (dobrze dociskając) na posmarowaną tłuszczem formę na tartę (lub tortownicę).
Na jaglany spód wyłożyć uprażone jabłka i posypać płatkami migdałowymi. Piec ok 35 min w 180ºC.
Do miski wsypać kaszę jaglaną i dosłodzić ją do smaku. Dodać jajko i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko dokładnie - najlepiej ręką. Ciasto wyłożyć (dobrze dociskając) na posmarowaną tłuszczem formę na tartę (lub tortownicę).
Na jaglany spód wyłożyć uprażone jabłka i posypać płatkami migdałowymi. Piec ok 35 min w 180ºC.
Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com