sobota, 30 listopada 2013

Szarlotka beglutenowa

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 20 min + 35 min pieczenia

Składniki:
  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki cukru (białego/brązowego/brzozowego - wg uznania)
  • 1 łyżka cukru z wanilią (przepis) - ewentualnie cukier waniliowy
  • 0,75 l prażonych jabłek
  • płatki migdałowe 
Wykonanie:

Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu, przestudzić. 
Do miski wsypać kaszę jaglaną i dosłodzić ją do smaku. Dodać jajko i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko dokładnie - najlepiej ręką. Ciasto wyłożyć (dobrze dociskając) na posmarowaną tłuszczem formę na tartę (lub tortownicę).
Na jaglany spód wyłożyć uprażone jabłka i posypać płatkami migdałowymi. Piec ok 35 min w 180ºC.

Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com