niedziela, 10 listopada 2013

Zupa krem z dyni z imbirem


CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 30 min 

Składniki:
  • dynia (moja miała ok. 1,5 kg)
  • cebula
  • jabłko
  • olej rzepakowy/oliwa
  • 1/2-1 łyżeczka startego świeżego imbiru (bez skórki)
  • 2 łyżeczki curry
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • ewentualnie  - łyżka śmietany 18% i płynny miód
Wykonanie:

Dynię pokroić w ćwiartki, usunąć pestki wraz z włóknistym miąższem, odkroić skórkę a miąższ pokroić w grubą kostkę. Pokroić cebulę i zeszklić ją na oliwie/oleju rzepakowym, dodać pokrojony w kostkę miąższ jabłka, kostki dyni oraz imbir. Dodać 2 łyżeczki curry (najlepiej bez soli i wzmacniaczy smaku) i dusić pod przykryciem ok 3 min., a następnie wlać bulion, doprawić solą i pieprzem. 
Gotować zupę ok. 20 minut, aż dynia zmięknie. W tym czasie podprażyć krótko bez tłuszczu pestki z dyni (do momentu, gdy zaczną pachnieć).
Gotową zupę zmiksować i rozłożyć do miseczek. Posypać prażonymi pestkami z dyni, ewentualnie skropić łyżką płynnego miodu i łyżką śmietany 18%.

Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com