CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 30 min
Składniki:
- dynia (moja miała ok. 1,5 kg)
- cebula
- jabłko
- olej rzepakowy/oliwa
- 1/2-1 łyżeczka startego świeżego imbiru (bez skórki)
- 2 łyżeczki curry
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 4 łyżki pestek z dyni
- ewentualnie - łyżka śmietany 18% i płynny miód
Wykonanie:
Dynię pokroić w ćwiartki, usunąć pestki wraz z włóknistym miąższem, odkroić skórkę a miąższ pokroić w grubą kostkę. Pokroić cebulę i zeszklić ją na oliwie/oleju rzepakowym, dodać pokrojony w kostkę miąższ jabłka, kostki dyni oraz imbir. Dodać 2 łyżeczki curry (najlepiej bez soli i wzmacniaczy smaku) i dusić pod przykryciem ok 3 min., a następnie wlać bulion, doprawić solą i pieprzem.
Gotować zupę ok. 20 minut, aż dynia zmięknie. W tym czasie podprażyć krótko bez tłuszczu pestki z dyni (do momentu, gdy zaczną pachnieć).
Gotową zupę zmiksować i rozłożyć do miseczek. Posypać prażonymi pestkami z dyni, ewentualnie skropić łyżką płynnego miodu i łyżką śmietany 18%.
Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com