CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 min
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej (moim zdaniem parmeńska byłaby znacznie lepsza)
- 2 plastry sera gouda
- 10 listków świeżej szałwii
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 150 g kaszy jęczmiennej
- 50 ml białego wina wytrawnego (ja użyłam czerwonego, bo takie akurat miałam)
- 60 g suszonych pomidorów
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 100 g śmietany 18% (ja użyłam jogurtu greckiego)
- 35 g kaparów
- sól, pieprz
Wykonanie:
KASZA: Do garnka wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić rozgnieciony 1 ząbek czosnku i 4 posiekane listki szałwii. Gdy czosnek się lekko zeszkli, dodać suchą kaszę jęczmienną. Całość wymieszać i prażyć. Doprawić małą ilością białego wina. Posolić, popieprzyć do smaku i podlać wodą (proporcja kaszy do wody - 1:1,2), przykryć i zmniejszyć ogień na 15 min, po czym wymieszać widelcem i dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory.
KURCZAK: Rozgrzać piekarnik do 180ºC (termoobieg) lub 200ºC (góra-dół). Każdą pierś pokroić na skos na 3 plastry (każdy o szerokości do 1,5 cm), doprawić tylko z jednej strony solą i pieprzem. Ząbek czosnku pokroić w cienkie plastry. Na każdym kawałku piersi ułożyć 1-2 plastry czosnku, po 1 listku szałwii, przykryć połową plastra szynki szwarcwaldzkiej i spiąć całość wykałaczką.
Na rozgrzaną na patelni oliwę położyć kurczaka szynką do dołu. Posypać solą i pieprzem (tą stronę, która nie była jeszcze przyprawiana). Smażyć przez chwilę. Przewrócić na drugą stronę. Obsmażone piersi położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lepsza by była blacha z rusztem). Odstawić na chwilę - z mięsa wyjąć wykałaczki, na kurczaka położyć plastry sera i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 5-7 minut.
SOS: Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Całość przesmażyć na patelni, dodać małą ilość białego wina. Gdy wino w całości odparuje, dodać śmietanę i wymieszać. Poczekać aż sos zgęstnieje. Dodać całe kapary i niewielką ilość wody.
Kaszę wyłożyć na talerz, dodać sos, a na to wszystko wyłożyć saltimboccę. Doprawić odrobiną mielonego pieprzu i ewentualnie udekorować listkiem szałwii.
KURCZAK: Rozgrzać piekarnik do 180ºC (termoobieg) lub 200ºC (góra-dół). Każdą pierś pokroić na skos na 3 plastry (każdy o szerokości do 1,5 cm), doprawić tylko z jednej strony solą i pieprzem. Ząbek czosnku pokroić w cienkie plastry. Na każdym kawałku piersi ułożyć 1-2 plastry czosnku, po 1 listku szałwii, przykryć połową plastra szynki szwarcwaldzkiej i spiąć całość wykałaczką.
Na rozgrzaną na patelni oliwę położyć kurczaka szynką do dołu. Posypać solą i pieprzem (tą stronę, która nie była jeszcze przyprawiana). Smażyć przez chwilę. Przewrócić na drugą stronę. Obsmażone piersi położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lepsza by była blacha z rusztem). Odstawić na chwilę - z mięsa wyjąć wykałaczki, na kurczaka położyć plastry sera i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 5-7 minut.
SOS: Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Całość przesmażyć na patelni, dodać małą ilość białego wina. Gdy wino w całości odparuje, dodać śmietanę i wymieszać. Poczekać aż sos zgęstnieje. Dodać całe kapary i niewielką ilość wody.
Kaszę wyłożyć na talerz, dodać sos, a na to wszystko wyłożyć saltimboccę. Doprawić odrobiną mielonego pieprzu i ewentualnie udekorować listkiem szałwii.
Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com