CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 30 min + 2-4 h chłodzenia + ok. 40 min pieczenia
Składniki na ciastka (ok 14 choinek wg przepisu - u mnie 8 choinek + mała puszka pierniczków do dekoracji):
- 230 g masła
- 110 g cukru pudru (w oryginalnym przepisie było 3/4 szklanki)
- 1 szklanka miodu (ok 350 g)
- 1 duże jajko
- 5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2-4 łyżki i dodać tyle samo kakaa*)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy piernikowej (w oryginalnym przepisie była domowa przyprawa korzenna)
- szczypta soli
* opcjonalnie dla ciemniejszego koloru
Składniki na lukier:
- 4 białka
- 4 szklanki cukru pudru (680 g) - ja musiałam dodać trochę więcej, bo mi się rozpływał
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę, kakao (jeżeli używacie), sodę, przyprawę piernikową, sól, wymieszać i odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.
Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 - 4 godziny (najlepiej całą noc).
Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki lub okrągłe kształty.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce.
W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii.
Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru królewskiego (lukru nie żałować, wtedy lepiej wyglądają), rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru.
Smacznego!
Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com