CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5 min + ok.1h pieczenia
- 4 białka
- szczypta soli
- 250g cukru pudru
- ewentualnie czerwony barwnik spożywczy w żelu*
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Następnie dodawać partiami cukier - po jednej łyżce - cały czas ubijając. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przygotować rękaw cukierniczy. W przypadku korzystania z barwnika spożywczego - w rękawie cukierniczym od wewnętrznej strony zrobić kilka pasków (wzdłuż od czubka do końca). Ubitą pianę nałożyć do rękawa z dużą okrągłą końcówką i wyciskać na blachę nieduże serca (bądź inne kształty), pozostawiając między nimi trochę przerwy.
Piec z termoobiegiem w temperaturze 90ºC przez około godzinę, sprawdzając co pewien czas, czy są gotowe.
*wg mnie dodanie barwnika nie jest konieczne - białe serduszka będą tak samo smaczne :)
zmojejkuchni.blogspot.com