niedziela, 26 lutego 2012

Ciasto migdałowe z batonikami Daim

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.30 min + ok.20-25min pieczenia + studzenie + chłodzenie


Składniki na blaty bezowe:
  • 4 białka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka ubić w misie miksera na sztywną masę. Nie przerywając ubijania dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania.
Migdały zmielić, wymieszać z mąką, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać szpatułką.
3 formy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (same dno). Pomiędzy formy równo rozdzielić masę bezową. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut do „zezłocenia”.(Można również piec bez formy, po uprzednim narysowaniu na papierze do pieczenia okręgów o średnicy 21 cm, piec wtedy wszystkie blaty na raz, z termoobiegiem ok 25-30min).
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Składniki na waniliowy krem maślany:
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru z wanilią (uważam że powinno się dodać mniej, bo wyszło za słodkie)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Do garnuszka wlać kremówkę, dodać żółtka i cukier z wanilią. Roztrzepać rózgą, do połączenia. Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, do zgęstnienia. Nie dopuścić do wrzenia; przed samym momentem wrzenia ściągnąć garnuszek z palnika. Ostudzić.
W misie miksera utrzeć masło na jasną i puszystą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać przestudzony budyń, ucierając. Na sam koniec dodać sok z cytryny i utrzeć.

Polewa czekoladowa:
  • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 50 - 70 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Kremówkę przelać do garnuszka, podgrzewać na małej mocy palnika. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać, do uzyskania gładkiej masy. Ściągnąć z palnika i lekko przestudzić, by polewa zgęstniała i nie spływała z ciasta.
Ponadto:
  • 140 g posiekanych cukierków lub batoników Daim (nie znalazłam – użyłam Marsów, ale teraz myślę, że Lion'y bardziej by się nadawały :))
  • płatki migdałów do udekorowania boków
WYKONANIE CAŁEGO CIASTA:
Waniliowy krem maślany podzielić na 3 równe części.
Jeden blat bezowy położyć na paterę. Posmarować jedną częścią kremu, posypać posiekanymi cukierkami. Przykryć drugim blatem. Na blat wyłożyć drugą część kremu, posypać cukierkami. Przykryć ostatnim blatem. Pozostały krem rozsmarować po bokach tortu, udekorować migdałami.
Na wierzch wylać gęstą, ochłodzoną polewę, wyrównać. Posypać posiekanymi batonikami. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.

zmojejkuchni.blogspot.com