niedziela, 26 lutego 2012

Muffiny pomarańczowe z białą czekoladą



CZAS PRZYGOTOWANIAok.10 min + 20-25 min (pieczenie)
Składniki (u mnie wyszło 18 muffinek):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki otrębów
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 150ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 100ml maślanki
  • 40g roztopionego masła
  • 5 łyżek dżemu pomarańczowego
  • 100g posiekanej białej czekolady (ewentualnie groszków czekoladowych)
Wykonanie:
Rozpuścić i ostudzić masło. W między czasie zetrzeć skórkę z pomarańczy,wycisnąć z nich sok i posiekać czekoladę. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche (mąki, otręby, cukier, proszek do pieczenia), w drugim mokre (roztrzepać jajko i dodać sok, skórkę z pomarańczy, maślankę, masło, i dżem). Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, ale z grubsza do połączenia składników, dodając pod koniec białą czekoladę. 
Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości (nakładałam prawie pełne).(Jeżeli używacie blaszanej formy - należy ją wyłożyć papilotkami).
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC (do suchego patyczka). Studzić na kratce.

Smacznego!

zmojejkuchni.blogspot.com