CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5 min + 30min chłodzenia+ok.35-40min pieczenia
Składniki na ciasto: (lista zakupów - kliknij)
- 300g mąki pszennej
- 125g miękkiego masła
- 1 żółtko
- łyżka wody
- łyżka śmietany
- szczypta soli,pieprz
Składniki na farsz:
- paczka mrożonego szpinaku - najlepiej w brykietach (450g)*
- mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 150ml śmietany
- 2 jajka
- 150g tartego żółtego sera (ja dodaje mozzarelle)
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
- kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie:
Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce przez ok 30min. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty (ok 25-28cm średnicy). Nakłuć widelcem** i podpiec w piekarniku przez 10-15min w 180
ºC.
W między czasie cebulę drobno pokroić, zeszklić na niewielkiej ilości oliwy/oleju a następnie dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tego dodać szpinak i smażyć na niewielkim ogniu dopóki się nie rozmrozi, przyprawić go solą, pieprzem.
W miseczce przygotować sos: roztrzepać jajka, dodać śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatałową i starty ser. Wszystko wymieszać.
Kiedy szpinak będzie już rozmrożony i woda z niego odparuje - wlać do niego przygotowany sos i dokładnie wymieszać. Dodać kilka posiekanych listków świeżej bazylii i wlać wszystko na podpieczone ciasto. Można położyć na wierzch kilka plastrów żółtego sera.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200
i piec przez ok.25-30min.
ºC
Smacznego :)
* można również użyć świeżego szpinaku - ok 500g, trzeba go wpierw umyć i poucinać ogonki
** zamiast nakłuwać ciasto, można je wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać ziarna fasoli lub ryżu (jak na zdjęciu poniżej), I tak podpiec przez ok 5min, następnie usunąć papier z ziarnami i dopiec przez kolejne 7-10min. Ciasto wtedy na pewno się nie odkształci podczas pieczenia.
zmojejkuchni.blogspot.com