- 350g mąki pszennej
- 250g miękkiego masła
- starta skórka z 2 cytryn
- 100g cukru pudru
- 2 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przez ok. 30min. Po tym czasie ciasto rozwałkować (na ok.3-4mm grubości), podsypując mąką. Wyciąć ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach.
Piec ok 8-10min w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Wystudzone można ozdobić lukrem:
2 łyżki soku cytryny połączyć z cukrem pudrem i rozetrzeć (dodawać cukru pudru tyle, aby osiągnąć pożądaną gęstość)
Dla większego efektu lukier można zabarwić barwnikami spożywczymi - najlepsze są w żelu (najbardziej wydajne i niewielka ich ilość daje niesamowicie żywe kolory)
zmojejkuchni.blogspot.com