niedziela, 26 lutego 2012

Wiosenne cytrynowe ciasteczka

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5min + 30min chłodzenia + ok 8-10min pieczenia 

Składniki: (na 2 blachy ciastek)
  • 350g mąki pszennej
  • 250g miękkiego masła
  • starta skórka z 2 cytryn
  • 100g cukru pudru
  • 2 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przez ok. 30min. Po tym czasie ciasto rozwałkować (na ok.3-4mm grubości), podsypując mąką. Wyciąć ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach.
Piec ok 8-10min w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce.

Smacznego :)

Wystudzone można ozdobić lukrem: 
2 łyżki soku cytryny połączyć z cukrem pudrem i rozetrzeć (dodawać cukru pudru tyle, aby osiągnąć pożądaną gęstość)
Dla większego efektu lukier można zabarwić barwnikami spożywczymi - najlepsze są w żelu (najbardziej wydajne i niewielka ich ilość daje niesamowicie żywe kolory)


zmojejkuchni.blogspot.com