CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10 min
- 1 duży seler korzeniowy (500-600g)
- 2 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku (wg smaku)
- 2 łyżki masła
- 500ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 500ml wody
- sól, świeżo mielony pieprz
- 150ml śmietany
- 100g sera pleśniowego np. Gorgonzola
- 2 plasterki boczku (pokrojone w paski i zrumienione na patelni) - opcjonalnie
- do dekoracji: pietruszka, szczypiorek lub grzanki
Wykonanie:
Selera umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miski i zalać zimną wodą aby nie ściemniały. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku garnku rozgrzać masło i dodać pokrojonego selera, ziemniaki, cebulę i wyciśnięty rzez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu , od czasu do czasu mieszając, aż seler będzie miękki - ok.10-12min. Dodać wodę oraz bulion, zwiększyć ogień/moc pod garnkiem i doprowadzić do wrzenia. Następnie przykryć garnek i gotować na niewielkim ogniu przez 25min aż warzywa zaczną się rozpadać.
Zdjąć garnek z ognia, zmiksować zupę ręcznym blenderem. Dodać śmietanę, wymieszać i postawić z powrotem na kuchence. Podgrzewać na małym ogniu. Dodać do zupy pokruszony ser pleśniowy (zostawić łyżkę do dekoracji) i wymieszać aby ser się rozpuścił.
Rozlać do miseczek, udekorować pokruszonym serem, ziołami lub grzankami. Można dodać zrumienione na patelni paski boczku - wówczas zupa będzie bardziej sycąca.
Smacznego :)
zmojejkuchni.blogspot.com