CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15 min
Składniki:
- 250g makaronu tagiatelle (wstążek)
- 3 łyżki śmietany 12%
- 1 jajko
- 1 cytryna (skórka i sok)
- 2 garście szpinaku
- pół cebuli
- garść startego żółtego sera
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
Makaron ugotować zgodnie z opakowaniem. W między czasie pokroić cebulę i zeszklić ją na małej ilości oliwy. Dodać szpinak i smażyć aż się rozmrozi.
Odcedzić makaron pozostawiając ok 1/4 szklanki wody z gotowania. Wrzucić makaron z powrotem do garnka, dodać wodę, śmietanę (dodałam łyżkę mąki, żeby zagęścić, bo miałam rzadką śmietanę), wbić jajko i szybko mieszać, podgrzewając na małym ogniu przez minutę. Dodać skórkę i sok z cytryny, szpinak i ser. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie mieszając. Podgrzewać 2 minuty. Skropić oliwą i przełożyć na talerz.
Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com