piątek, 30 marca 2012

Cytrynowe tagliatelle (wstążki)


CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15 min

Składniki: 
  • 250g makaronu tagiatelle (wstążek)
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 jajko
  • 1 cytryna (skórka i sok)
  • 2 garście szpinaku
  • pół cebuli
  • garść startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • oliwa
Wykonanie:
Makaron ugotować zgodnie z opakowaniem. W między czasie pokroić cebulę i zeszklić ją na małej ilości oliwy. Dodać szpinak i smażyć aż się rozmrozi. 
Odcedzić makaron pozostawiając ok 1/4 szklanki wody z gotowania. Wrzucić makaron z powrotem do garnka, dodać wodę, śmietanę (dodałam łyżkę mąki, żeby zagęścić, bo miałam rzadką śmietanę), wbić jajko i szybko mieszać, podgrzewając na małym ogniu przez minutę. Dodać skórkę i sok z cytryny, szpinak i ser. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie mieszając. Podgrzewać 2 minuty. Skropić oliwą i przełożyć na talerz.

Smacznego!

zmojejkuchni.blogspot.com