CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.3min + 30min chłodzenia + ok.35min pieczenia
Składniki na ciasto:
- 100g miękkiego masła
- 1 żółtko
- łyżka wody
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki musztardy
- 15g masła
- 6 małych pomidorów (można użyć tych z puszki - 1 puszka)
- 3 duże cebule
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki świeżej bazylii
- 125g czarnych oliwek bez pestek
- 225g startego żółtego sera (może też być w plasterkach lub tarta mozzarella)
Wykonanie:
Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce przez ok 30min. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty (ok 25-28cm średnicy) lub tortownicę*. Wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać suchą fasolę lub groch. Piec w temperaturze 210ºC przez 15min. Po czym wyjąć z piekarnika, usunąć papier i fasolę/groch oraz lekko przestudzić.
A w między czasie...
Musztardę wymieszać z oliwą do uzyskania jednolitej struktury. Cebulę pokroić w półplasterki i usmażyć. Pomidory (jeżeli używamy świeżych) sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć ok 10 min (aż sos trochę zgęstnieje).
Oliwki odsączyć i pokroić w plasterki, a następnie połączyć z posiekaną bazylią i cukrem.
Dno przestudzonego ciasta posmarować pastą musztardową, następnie wyłożyć pomidory z cebulą, dalej oliwki z bazylią i cukrem. Na koniec wszystko posypać serem i włożyć do piekarnika na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 210ºC.
Po wyjęciu z piekarnika można się już delektować jego smakiem :)
*Ja robię te ciasto w tortownicy o średnicy ok 23cm. Ciasto jest wtedy wyższe.
Smacznego :)
zmojejkuchni.blogspot.com