CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5-10min + 45-60min chłodzenia + 12-15min pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki zmielonych liści herbaty Earl Grey (z 4 torebek)
- 1/2 łyżeczki soli
- 230g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szkl. cukru pudru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Wykonanie:
Masło utrzeć w misie miksera na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, sól, ucierając.
Mąkę wymieszać z herbatą. Dodać do masy maślanej razem ze skórką z pomarańczy, zmiksować.
Z ciasta uformować 2-3 długie wałki o średnicy ok 3 cm. Szczelnie owinąć papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki na 45-60minut.
Po tym czasie ciasto pokroić na plasterki o grubości ok. 4mm. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości 3 cm od siebie i piec ok 12-15min w temperaturze 180ºC lub do zrumienienia brzegów. Studzić na kratce.
Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com