CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.20-25min
Składniki (na 4 osoby):
- 1/2kg kalafiora
- 1/2kg brokułów
- 4 łyżki płatków migdałowych
- pęczek bazylii
- garść świeżego startego parmezanu (ja użyłam starego oleandra)
- garść pokruszonego dowolnego sera z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kalafiora i brokuły dzielimy na różyczki, wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości (ok.15min) w osolonej i lekko pocukrzonej wodzie. Następnie odcedzamy ugotowane warzywa i miksujemy je na gładko razem z płatkami migdałowymi i bazylią. Dolewamy wodę z gotowania, aby uzyskać krem (nie za gęsty i nie za rzadki).
Całość przelewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy. Na samym końcu wrzucamy parmezan i energicznie mieszamy, żeby się rozpuścił. Zupę podajemy z kawałkami niebieskiego sera pleśniowego.
Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com