CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15-20 min
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 4 jajka
- 2-3 pomidory
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Brokuły podzielić na różyczki i gotować 3 minuty w gorącej wodzie a następnie wyjąć i odsączyć. Jajka ugotować na twardo, obrać i wystudzić. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Przygotować sos jogurtowy: jogurt wymieszać z majonezem i dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. (jeżeli sos jest zbyt kwaśny, należy dodać odrobinę cukru).
Na dużym talerzu lub w salaterce rozłożyć różyczki brokułów, jajka pokrojone na ćwiartki i pomidory pokrojone w ósemki. Wszystko polej przygotowanym sosem jogurtowym a na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com