piątek, 2 marca 2012

Zupa z pora z serem pleśniowym



CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.25-30 min 

Składniki: (na 3-4 osoby)
  • 2 szklanki* poszatkowanego pora (1 duży por - ok 400g)
  • 2 szklanki* obranych ziemniaków, pokrojonych w kostkę (4-5 ziemniaków)
  • 4 szklanki* wody
  • liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 200ml śmietany
  • 100g sera pleśniowego (np. Lazur lub Gorgonzola)
Wykonanie:
Do garnka wsypać por, ziemniaki, listek laurowy, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu. Zalać wodą i gotować 20 minut. Posolić. Ser pleśniowy pokroić. Śmietanę zahartować i dodać do zupy a następnie dodać ser i wymieszać. Można jeszcze doprawić pieprzem do smaku. 
Smacznego!

* wielkość porcji można dowolnie zmieniać - aby zachować proporcje: 1 porcja pora/ 1 porcja ziemniaków/ 2 porcje wody

zmojejkuchni.blogspot.com