Składniki: (na 3-4 osoby)
- 2 szklanki* poszatkowanego pora (1 duży por - ok 400g)
- 2 szklanki* obranych ziemniaków, pokrojonych w kostkę (4-5 ziemniaków)
- 4 szklanki* wody
- liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 200ml śmietany
- 100g sera pleśniowego (np. Lazur lub Gorgonzola)
Wykonanie:
Do garnka wsypać por, ziemniaki, listek laurowy, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu. Zalać wodą i gotować 20 minut. Posolić. Ser pleśniowy pokroić. Śmietanę zahartować i dodać do zupy a następnie dodać ser i wymieszać. Można jeszcze doprawić pieprzem do smaku.
Smacznego!
* wielkość porcji można dowolnie zmieniać - aby zachować proporcje: 1 porcja pora/ 1 porcja ziemniaków/ 2 porcje wody
zmojejkuchni.blogspot.com