Składniki: (na 2 osoby)
- 2 filety z piersi kurczaka (pojedyncze)
- szpinak (ja użyłam mrożonego - 200g - ok 1/2 paczki)
- 2-3 ząbki czosnku
- cebula
- sól, pieprz
- gałka muszkatałowa
- kilka listków świeżej bazylii
- olej/oliwa do smażenia
Wykonanie:
Filety z kurczaka oczyścić. Cienko rozbić (najlepiej w folii, żeby nie pryskało). Posolić, popieprzyć i włożyć do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej/oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną 1/2 cebuli i czosnek. Dodać szpinak. Gdy się rozmrozi - przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatałową i kilkoma listkami świeżej bazylii. Farsz lekko przestudzić.
Na każdy kawałek mięsa nałożyć porcję szpinaku, wyrównać i zwinąć (jeżeli się nie trzyma, można obwiązać nitką lub przekłuć wykałaczką). Gotowe roladki krótko obsmażyć na patelni.
Do naczynia żaroodpornego - lub blaszki wyłożyć na dnie pozostałe 1/2 cebuli pokrojoną w plastry. Na nią ułożyć roladki. Na każdą porcję nałożyć 1/2 łyżeczki masła. Wstawić do pieca nagrzanego do 170ºC i piec ok.30min.
Podajmy z czym chcemy :) u mnie z ziemniakami i parowanym brokułem oraz marchewką.
Smacznego :)
zmojejkuchni.blogspot.com