niedziela, 30 września 2012

Focaccia z cebulą czyli po prostu cebularz :)


CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15min + 1-2h rośnięcia + 15min pieczenia 

Składniki: 
  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 1 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 duże cebule
  • oliwa
  • sól gruboziarnista, pieprz
  • suszone zioła (opcjonalnie) - ja dodałam majeranku
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w szklance ciepłej wody (ja dodatkowo dodaję pół łyżeczki cukru na pożywkę dla drożdży). Z mąki uformować kopczyki zrobić w nim wgłębienie na środku. Wlać tam rozpuszczone drożdże, dodać 2 łyżki oliwy i 1/2 łyżeczki soli.
Energicznie zagnieść ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki. Jeżeli jest za twarde, należy dodać trochę wody - jeżeli z kolei za miękkie - po trochu mąki. Dokładnie wyrabiać ok 10 minut. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, przełożyć do miski wysmarowanej lekko oliwą (niekoniecznie), naciąć wierzch nożem na krzyż, przykryć ścierką i odstawić do podwojenia objętości (ok.1h).

Po wyrośnięciu ponownie wyrobić ciasto a następnie rękami uformować płaski placek. Przenieść go na dużą blachę wysmarowaną oliwą. Palcami rozpłaszczyć ciasto na grubość ok 1cm (nie zapomnieć zostawić trochę miejsca po bokach - ciasto będzie rosło podczas pieczenia).
Ciasto posmarować oliwą, oprószyć solą i ostawić na ok. pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury (ok.240-250ºC). Cebulę obrać i pokroić w piórka, rozłożyć równomiernie na cieście. Można dodać swoje ulubione zioła  -majeranek, rozmaryn, tymianek, oregano. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15-20 min.

Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com