CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10min + 40 min pieczenia
Składniki:
- 175 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g miękkiego masła
- 175 g cukru
- 1 łyżka świeżo startego, obranego imbiru
- 3 jajka
- 400 g gruszek (ok 3 szt.) bez gniazd, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżka brązowego cukru (ja dodałam zwykły)
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180C.
Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, sodę, 175 g masła pokrojonego w kawałki, cukier, starty imbir oraz roztrzepane jajka (może być widelcem). Wszystko ubić mikserem na jednolitą masę (przestać miksować jak tylko składniki się połączą).
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć plasterki gruszek tak, aby zachodziły na siebie. Posypać brązowym cukrem i wiórkami pozostałego masła. Piec na złoty kolor przez 35-40 min.
Można podać z bitą śmietaną lub lodami
Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com