wtorek, 23 października 2012

Ciasto - gruszkowo - imbirowe


CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10min + 40 min pieczenia

Składniki:
  • 175 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g miękkiego masła
  • 175 g cukru
  • 1 łyżka świeżo startego, obranego imbiru
  • 3 jajka
  • 400 g gruszek (ok 3 szt.) bez gniazd, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka brązowego cukru (ja dodałam zwykły)
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180C.

Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, sodę, 175 g masła pokrojonego w kawałki, cukier, starty imbir oraz roztrzepane jajka (może być widelcem). Wszystko ubić mikserem na jednolitą masę (przestać miksować jak tylko składniki się połączą).

Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć plasterki gruszek tak, aby zachodziły na siebie. Posypać brązowym cukrem i wiórkami pozostałego masła. Piec na złoty kolor przez 35-40 min.

Można podać z bitą śmietaną lub lodami

Smacznego!

zmojejkuchni.blogspot.com