wtorek, 23 października 2012

Naleśniki z serem - 2 wersje


CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5 min + 30 min chłodzenia + 40-45 min pieczenia (łącznie)

Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 litra mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • oliwa/olej do smażenia
Składniki na nadzienie cytrynowe:
  • kostka chudego/półtłustego twarogu
  • 2-3 łyżki kremowego serka waniliowego lub 1 danonek
  • cukier waniliowy
  • ewentualnie cukier do smaku
  • starta skórka z cytryny
Składniki na nadzienie brzoskwiniowe:
  • kostka półtłustego twarogu
  • 2-3 łyżki serka waniliowego lub 1 danonek
  • cukier waniliowy
  • ewentualnie cukier do smaku
  • brzoskwinie z puszki (odsączone i pokrojone w drobną kostkę)
Dodatkowo do podania:
  • śmietana z dodatkiem cukru waniliowego
  • plasterki brzoskwini, lub syrop czekoladowy wg uznania
Wykonanie:
Składniki na ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej masy i smażymy na niewielkiej ilości oliwy/oleju. Po usmażeniu zawsze przykrywamy je folią aluminiową (zmiękną i będą się łatwiej formowały i dłużej będą ciepłe).
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier waniliowy, cukier do smaku i żeby rozluźnić konsystencję ok. 3 łyżek serka waniliowego. Do tego w wersji cytrynowej dodajemy startą skórkę ze sparzonej cytryny, a w wersji brzoskwiniowej. Wszystko dokładnie mieszamy,

Gotowym nadzieniem smarujemy naleśniki. Składamy dowolnie (trójkąty, rulony - jak kto lubi).
Podajemy ze śmietaną z dodatkiem cukru waniliowego. Dowolnie dekorujemy wg uznania ;)

Najczęściej składam je w trójkąty i wersję cytrynową dodatkowo podsmażam na łyżce masła na złoty kolor.

Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com