CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5 min + 30 min chłodzenia + 40-45 min pieczenia (łącznie)
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka śmietany
- sól, pieprz
Składniki na nadzienie:
- 5 jajek
- 100 ml śmietany 18% (w przepisie było 30%)
- 350 g pomidorów (3-4)
- 150 g wędzonego łososia
- 1/5 pęczka szczypiorku
- 185 g mozzarelli (1-2 kulki)
- sól, pieprz
- kilka listków bazylii (ewentualnie)
Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na 30 min.
Piekarnik nastawić na 200ºC. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim formę na tartę. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 15 min.
W między czasie przygotować nadzienie:
Pomidory sparzyć, zahartować, obrać ze skórki, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Odstawić. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu a następnie wymieszać wszystko widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawić. Pokroić mozzarelle i szczypiorek.
Na podpieczone ciasto ułożyć łososia, plastry mozzarreli (tworzymy wachlarz układając na zmianę plaster łososia i mozzarelli). Wszystko posypujemy szczypiorkiem. Dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy wszystko mieszanką jajek i śmietany. Możemy dodać kilka listków świeżej bazylii.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180ºC (lub 160ºC z termoobiegiem) przez ok 25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy jajeczno - śmietanowej).
Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com