poniedziałek, 31 grudnia 2012

Muffinki z borówką amerykańską i lukrem cytrynowym


CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10 min + 20-25 min pieczenia

Składniki (na 12 muffinek, u mnie wychodzi ok.18):
  • 150-180 g cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • starta skórka z 2 cytryn
  • 60 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/3 szklanki świeżych borówek amerykańskich (mogą też być mrożone - nie rozmraża się ich wcześniej, dodajemy do ciasta zamrożone i wydłużamy czas pieczenia do tzw. suchego patyczka)
Składniki na lukier cytrynowy:
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 100-150 g cukru pudru
Wykonanie:

Masło rozpuścić i przestudzić.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: cukier, mąkę, proszek, sodę, sól. W drugim zaś naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepać lekko jajka, dodać masło, olej, mleko, ekstrakt z wanilii i skórkę - wymieszać do połączenia.

Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko tylko do połączenia składników. Na sam koniec dodać borówki.

Piekarnik rozgrzać do 190C. A w tym czasie nałożyć przygotowane cisto do formy na muffiny (wyłożonej papilotkami, lub wysmarowanej tłuszczem, lub silikonowej) do 2/3 wysokości. Piec 20-25 min (lub dłużej - do "suchego patyczka"). Wyjąć, przestudzić na kratce, jeszcze ciepłe polukrować.

LUKIER: cukier rozetrzeć z sokiem z cytryny. Gęstość lukru można regulować przez dodanie wody (jeśli lukier jest zbyt gęsty) lub cukru pudru ( jeśli jest zbyt rzadki).

Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com