Składniki na "spód" (ok.30cm):):
- 200 g mąki
- 1/5 szklanki ciepłej wody
- 8 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżki oliwy
- szczypta soli
Składniki na "wierzch" :):
- 75 g świeżego szpinaku
- 200-250 g filetu z łososia
- opakowanie sera mozzarella
Sos:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- majeranek, zioła prowansalskie/oregano
Wykonanie:
Spód: Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody z cukrem (woda nie może być za gorąca, żeby nie sparzyć drożdży - ciasto wtedy nie urośnie). Odstawić na 5-10min aż zaczną rosnąć.
Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie, do którego wlać oliwę, rozczyn drożdżowy i sól. Ciasto dobrze wyrobić na elastyczną masę (konsystencja mniej więcej dziecięcej ciastoliny :), jeżeli jest za ścisłe i twarde - dodać trochę wody, jeżeli za luźne i bardzo klejące - dodać trochę mąki). Umieścić w naczyniu, przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. (dla przyspieszenia rośnięcia można umieścić naczynie w większym naczyniu wypełnionym ciepłą wodą).Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią.
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą. Na blaszce rozkładamy spód pizzy i smarujemy go sosem. Na wierzch układamy pokrojonego w cienkie plasterki łososia oraz liście szpinaku a na koniec posypujemy mozzarellą.
Pieczemy ok.12-15min w piekarniku nagrzanym do 235ºC
Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com