CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10 min + 15 min gotowania
Składniki:
- 200 g filetów z piersi kurczaka
- 200 g krewetek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki (ja dałam cały pęczek)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier, sól
Składniki na sos:
- 1 szklanka majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 2 strąki drobno posiekanej czerwonej konserwowej papryki*
- pieprz, sól
Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokroić na kawałki, zmielić w maszynce razem z krewetkami.
Zmieloną masę wymieszać z mąką ziemniaczaną, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i natką. Doprawić solą i cukrem (masa powinna mieć słodki smak). Z masy uformować kulki o średnicy 3-4 cm. gotować je na parze przez ok 10 min (w garnku z wkładką do gotowania na parze lub specjalnym garnku)
W garnku z wkładką do gotowania na parze zagotować wodę. Partiami gotować kulki na parze ok. 10-15 min.
Składniki sosu wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Wersja na obiad: Gorące kulki polać sosem i podawać np. z ziemniakami i surówką.
Wersja na imprezę: Ugotowane kulki wystudzić, nabić na wykałaczki i ułożyć na półmisku. Podawać z sosem.
W garnku z wkładką do gotowania na parze zagotować wodę. Partiami gotować kulki na parze ok. 10-15 min.
Składniki sosu wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Wersja na obiad: Gorące kulki polać sosem i podawać np. z ziemniakami i surówką.
Wersja na imprezę: Ugotowane kulki wystudzić, nabić na wykałaczki i ułożyć na półmisku. Podawać z sosem.
Smacznego!
* z braku papryki konserwowej, dodałam świeżą paprykę i łyżeczkę octu jabłkowego
zmojejkuchni.blogspot.com