wtorek, 12 lutego 2013

Pączki serowe


CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.5 min + smażenie

Składniki (pół porcji czyli ok.15 pączuszków):
  • 250g sera
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka (płaska) sody oczyszczonej
  • olej do smażenia (1,5l-2l)
Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść w misce. Do garnka wlać olej i rozgrzać go. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę (ok. 180C), zacząć formować kulki z masy serowej wielkości orzecha włoskiego (pączki urosną podczas pieczenia, więc nie smażyć za dużo na raz) a następnie wrzucać na gorący tłuszcz. 
Smażyć na złoty kolor, odsączyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem

Smacznego!

zmojejkuchni.blogspot.com