CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 30 min
Składniki (na 2 osoby):
- polędwiczka wieprzowa (ok.450 g)
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- kasza jaglana (50g)
- pół kalafiora
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz
- rukola (ok. 2 garście)
- marchewka
- 1/4 czerwonej cebuli
- 5 pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Piekarnik wraz z niedużą blaszką nagrzać do 180C. Polędwiczkę oczyścić z błonek (to one powodują gorzki smak), doprawić solą i pieprzem i posmarować łyżką oliwy. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy. Dokładnie z każdej strony obsmażyć polędwiczkę na złoty kolor, przełożyć na rozgrzaną blaszkę i piec przez 15 minut. Wyjąć upieczoną polędwiczkę i odłożyć na talerz (nie kroić przed upływem 8 minut).
W między czasie ugotować kaszę jaglaną wg instrukcji na opakowaniu i uparować/ugotować kalafior. Kalafiora pociąć na kawałki i połączyć z kaszą i posiekanym koperkiem - lub wszystko zmiksować na puree (wg własnych upodobań). Doprawić solą i pieprzem.
Rukolę umyć i wysuszyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i zetrzeć na na tarce. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Wszystko ze sobą połączyć i skropić oliwą z oliwek.
W między czasie ugotować kaszę jaglaną wg instrukcji na opakowaniu i uparować/ugotować kalafior. Kalafiora pociąć na kawałki i połączyć z kaszą i posiekanym koperkiem - lub wszystko zmiksować na puree (wg własnych upodobań). Doprawić solą i pieprzem.
Rukolę umyć i wysuszyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i zetrzeć na na tarce. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Wszystko ze sobą połączyć i skropić oliwą z oliwek.
Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com