CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 35 min
Składniki :
- 0,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego (najlepiej 'domowej roboty')
- 2-3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 0,5 szklanki czerwonej soczewicy (w wersji ekspresowej można użyć z puszki)
- 2 duże pomidory (ok. 400g)
- ząbek czosnku (w całości, obrany)
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka curry
- szczypta chilli (pieprz cayenne)
- szczypta soli,
- 2-3 łyżki uprażonych pestek z dyni
- 100 g brązowego ryżu
Wykonanie:
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Soczewicę opłukać co najmniej 3 razy (tą z puszki wystarczy raz). Pomidory sparzyć, zahartować i zdjąć skórkę, a następnie pokroić w kostkę.
Do garnka wlać bulion, dodać soczewicę, pomidory, oraz wszystkie zioła i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, paprykę, curry, chilli, sól). Gotować na małym ogniu ok. 20 minut (dodając soczewicę z puszki, wystarczy pogotować 5-10 minut). W między czasie na suchej patelni uprażyć pestki z dyni.
Do gotowej zupy dodajemy ugotowany ryż i rozlewamy do talerzy/miseczek, posypujemy uprażonymi pestkami z dyni.
Do garnka wlać bulion, dodać soczewicę, pomidory, oraz wszystkie zioła i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, paprykę, curry, chilli, sól). Gotować na małym ogniu ok. 20 minut (dodając soczewicę z puszki, wystarczy pogotować 5-10 minut). W między czasie na suchej patelni uprażyć pestki z dyni.
Do gotowej zupy dodajemy ugotowany ryż i rozlewamy do talerzy/miseczek, posypujemy uprażonymi pestkami z dyni.
Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com