Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej (lub woreczek)
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 1/2 bułki (ewentualnie bułka tarta)
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej
- można też dodać: pieczarki lub/i żółty ser
Wykonanie:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Bułkę namoczyć w wodzie.
Do miski wsypać kaszę, dodać wyciśniętą bułkę (lub bułkę tartą), jajko, pietruszkę, (ewentualnie podsmażone pieczarki, starty żółty ser). Wszystko dokładnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Gdy ciasto będzie zbyt sypkie można jeszcze dodać bułki tartej.
Z gotowej masy formować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Można je podawać jako samodzielne danie z sosem np. pieczarkowym lub jako dodatek do ryby czy mięsa.
Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com