poniedziałek, 26 marca 2012

Kotlety z kaszy gryczanej


CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.20-25min 

Składniki: 
  • 1 szklanka kaszy gryczanej (lub woreczek)
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 bułki (ewentualnie bułka tarta)
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej
  • można też dodać: pieczarki lub/i żółty ser
Wykonanie:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Bułkę namoczyć w wodzie.
Do miski wsypać kaszę, dodać wyciśniętą bułkę (lub bułkę tartą), jajko, pietruszkę, (ewentualnie podsmażone pieczarki, starty żółty ser). Wszystko dokładnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Gdy ciasto będzie zbyt sypkie można jeszcze dodać bułki tartej.
Z gotowej masy formować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Można je podawać jako samodzielne danie z sosem np. pieczarkowym lub jako dodatek do ryby czy mięsa. 

Smacznego!

zmojejkuchni.blogspot.com