niedziela, 3 czerwca 2012

Tort śmietanowo - truskawkowy


CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1,5-2h (biszkopt - 5 min + 40 min pieczenia + studzenie) (masa truskawkowa ok 10 min) (zdobienie - wersja najprostsza 15 min, mi zajęło to ok 0,5 h)

Składniki biszkopt: 
  • 6 jajek
  • niepełna szklanka cukru (ja dodałam 3/4)
  • 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny i woda, odrobina cukru (do nasączenia) (ew. likier cytrynowy jeżeli tortu nie będą jeść dzieci :))
Mąki wymieszać i przesiać do oddzielnej miski. Białka oddzielić od żółtek, ubić na bardzo sztywną pianę (aż masa będzie "szklisto-biała"). Dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Przesiane mąki delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub szpatułką).

Samo dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy niczym nie smarować). Do formy wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 160ºC ok 35-40 min (do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości ok 60 cm opuścić je w formie na rozłożony koc na podłodze (całe powietrze ucieknie i biszkopt później nie opadnie) a następnie odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie przestudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielić nożem od formy dopiero, jak biszkopt będzie całkowicie wystudzony) i przekroić na 3 części.

Przygotować poncz cytrynowy: Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać go z ok. 1,5 szklanki wody i ewentualnie dodać kieliszek likieru cytrynowego. Można dodać łyżkę cukru.

Składniki na masę truskawkową: 
  • 1 paczka mrożonych truskawek (40-50dag)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 0,5l wody
  • 0,33l śmietany 30% (lub 36%)
Śmietanę ubić. Zamrożone truskawki pokroić. Galaretki rozpuścić w 0,5l gorącej wody a następnie wrzucić do niej pokrojone, zmrożone truskawki (galaretka momentalnie wystygnie i zacznie tężeć). Całość wlać do ubitej śmietany.

Składniki na zdobienie tortu: 
  • 0,33l śmietany 30% (lub 36%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • duża paczka podłużnych biszkoptów (potrzebne jest ok 300g)
  • ok. 0,5 kg świeżych truskawek
  • ew. polewa czekoladowa (do pisania lub rysowania motywów dekoracyjnych)
  • wstążka
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier. Łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki wody, jak tylko zacznie tężec, dodać do ubitej śmietany i zmiksować. 

Wykonanie całego toru:
Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na patrze i nasączyć przygotowanym ponczem cytrynowym, a następnie wyłożyć na niego 1/2 masy truskawkowej. Czynność powtórzyć. Przykryć trzecim blatem, który również nasączamy ponczem. Wierzch i boki tortu smarujemy masą śmietanową. Biszkopty przyklejamy do boku dookoła tortu i związujemy wstążką. Na wierzch układamy truskawki. 
Ja dodatkowo jeszcze ozdobiłam tort polewą czekoladową - torebkę podgrzałam wg przepisu na opakowaniu, następnie odcięłam malutki rożek i pisałam/rysowałam po torcie.

Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com