Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 130 g cukru (dałam 100 g)
- 100 g mąki pszennej
- 33 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Do nasączenia blatów:
- 180-200 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej)
- 80 ml amaretto (w wersji dla dorosłych)
Składniki na masę:
- 750 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Ponadto:
- 100 g gorzkiej czekolady (startej na tarce na dużych oczkach)
Wykonanie:
BISZKOPT:
Obie mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na "bardzo sztywną" pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka. Mąki delikatnie wmieszać do ciasta (można to zrobić mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach).
Dno tortownicy o wymiarach 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Wyłożyć do niej ciasto i piec w temperaturze 160-170C ok. 30-40 minut (do "suchego patyczka").
Gorące ciasto wyjąć z pieca i z wysokości ok. 60 cm upuścić w formie na podłogę (na koc). Odstawić do uchylonego piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. (Biszkopt można upiec dzień wcześniej).
UWAGA: boki biszkoptu oddzielić nożem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
MASA:
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, ekstrakt z wanilii i wymieszać (można krótko mikserem).
TORT:
Biszkopt przeciąć na trzy blaty. Jeden blat położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie położyć drugi blat, nasączyć itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schodzić przez 3 godziny w lodówce.
Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com