sobota, 12 stycznia 2013

Ryż po studencku


CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.20 min

Składniki:
  • 200 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 laska kiełbasy
  • 1 jajko
  • puszka kukurydzy
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. W miedzy czasie pokroić cebulę, kiełbasę w kostkę, odsączyć kukurydzę, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić.

Cebulę zeszklić, dodać pokrojoną kiełbasę. Podsmażyć przez chwilę. Dodać ugotowany ryż, wbić jajko i wymieszać dokładnie wszystko. Smażyć przez chwilę, aż jajko się zacznie ścinać, cały czas mieszając (przywiera!). Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Podawać na talerzu posypane kukurydzą i pomidorami.

Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com