sobota, 12 stycznia 2013

Zupa ryżowa z kurczakiem


CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.30 min

Składniki:
  • 4-5 marchewek
  • 1-2 cukinie
  • 2 piersi z kurczaka
  • łyżka oliwy
  • 2-3 łyżki mrożonego groszku
  • 5 łyżek ryżu
  • kostka bulionowa (drobiowa)
  • 1-2 łyżki włoskiego sosu pesto
  • sól, pieprz
  • listki bazylii (do dekoracji)
Wykonanie:

Marchewki oskrobać, cukinię umyć. Oba warzywa pokroić w kostkę. Zalać 5-6 szklankami wody i gotować przez 15 minut. 
Mięso opłukać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Razem z groszkiem, ryżem i kostką bulionową wrzucić do zupy. Gotować ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodać sos pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem (jak dla mnie kostka bulionowa jest dość słona i już soli nie dodawałam, więc spróbujcie zanim ją dodacie ;)). Posypać świeżą bazylią.

Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com