CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10 min + 45 min pieczenia + noc na nasiąkanie
- 3-4 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki sody
- 0,5 kostki masła lub margaryny
- przyprawa do piernika
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
Składniki na krem:
- 3 szklanki śmietany 18%
- 3 łyżki cukru pudru
Ponadto do posypania:
- kakao
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą część rozgnieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 12-15 min w 180C. Pozostawić do wystygnięcia.
Śmietanę lekko roztrzepać trzepaczką (widelcem). Na desce/tacy położyć pierwszy blat i posmarować go 1/3 śmietany. Tak samo postępować z drugim i trzecim blatem. Wierzch oprószyć kakaem i wiórkami kokosowymi. Odstawić najlepiej na noc, aby blaty nasiąkły śmietaną i zmiękły.
Smacznego!
zmojejkuchni.blogspot.com